woensdag 12 december 2012

Cases Co-Creation Awards winnaars: Stilsicher Unterwegs & Stand for Japan

De oorspronkelijke versie van dit artikel vind je op Frankwatching.com.

De winnaars van de internationale Co-Creation Awards 2012 zijn bekend en in 2 artikelen lees je meer over de winnende cases. Mobile Flitedeck en de Rabobank World Food Game werden al besproken door Joyce van Dijk. Vandaag bespreek ik de laatste 2 winnende cases: Stilsicher Unterwegs en Stand For Japan.

 

Winnaar non-profit co-creatie: Deutsche Seniorenliga

Stilsicher Unterwegs is een open ideeënwedstrijd voor rollators. Niet het meest sexy onderwerp, maar de Deutsche Seniorenliga had wel degelijk haar redenen om het noodzakelijke hulpje van senioren te moderniseren.

Mobiliteit is een belangrijk thema voor ouderen, zodat ze zelfstandig kunnen leven. Er worden op dit moment zo’n 2 miljoen rollators in Duitsland gebruikt, maar die zijn meestal saai, onhandig en soms niet eens veilig genoeg. De insteek van de wedstrijd was dus om een nieuwe rollator te ontwerpen. Het moest een rollator worden die gebruiksvriendelijk en veilig is, maar die ook aansluit op de wensen van de moderne ouderen, zoals met persoonlijke designs en accessoires.

Mensen van alle leeftijden konden aan de wedstrijd meedoen, via een online platform en via offline cocreatiesessies in seniorencentra. Het initiatief gaf de Deutsche Seniorenliga de mogelijkheid om via een nieuw kanaal de dialoog aan te gaan met haar doelgroep en het bewijst dat open innovatie ook met ouderen gedaan kan worden. Er werden uiteindelijk 59 nieuwe ideeën en designs voor rollators ingestuurd, waarvan er 3 een prijs wonnen.

De jury had de volgende redenen om de Deutsche Seniorenliga als winnaar uit te roepen:
  • het is een unieke casus waarbij cocreatie ingezet wordt om te destigmatiseren;
  • de doelgroep van ouderen is uniek;
  • het is een goede combinatie van online en offline cocreatietools;
  • het initiatief richt zich op het verbeteren van de kwaliteit van leven van ouderen. Dit is heel actueel met een verouderende bevolking.

Winnaar non-profit marketing & communications: Asatsu-DK

De winnaar in de categorie ‘non-profit marketing en communicatie’ is de ‘Stand for Japan’-campagne geworden van Asatsu-DK (ADK), met eYeka als cocreatiepartner. ADK initieerde de campagne om te laten zien wat uniek is aan Japan vanuit het perspectief van buitenlanders. Het had als doel de Japanse toeristenindustrie en andere Japanse bedrijven te inspireren voor hun buitenlandse campagnes.

Via het eYeka-platform werden allerlei creatievelingen over de hele wereld uitgedaagd om video’s, foto’s en andere creatieve uitingen in te sturen. De resultaten werden vervolgens gepresenteerd aan het Japan Tourism Board en waren te zien in een open tentoonstelling in de zomer van 2012. ADK ontving 321 creatieve inzendingen (van video’s en animaties tot aan foto’s en illustraties) uit 41 landen. Het resultaat van het initiatief is dat ADK nu plannen heeft om nieuwe creatieve oplossingen gebaseerd op crowdsourcing te bieden aan Japanse bedrijven.



De jury had de volgende redenen om ADK tot winnaar uit te roepen:
  • het is een nieuw concept dat cocreatie inzet om trends te vinden op het gebied van sociale evolutie;
  • het gebruikt een originele outside-in oriëntatie voor countrymarketing;
  • de resultaten van het initiatief werden in Tokyo tentoon gesteld.

De toekomst van de Co-Creation Awards

De Co-Creation Awards werden voor het eerst uitgereikt in 2010 als een Nederlands initiatief. Het heeft zich daarna naar een Europees tot inmiddels een meer internationaal platform ontwikkeld. Terwijl het publiek vorig jaar nog kon stemmen op de inzendingen (waardoor de grotere organisaties het voordeel hadden), werd in 2012 gekozen voor enkel een expertjury. De jury was dit jaar internationaal, met onder andere cocreatie-experts Gaurav Bhalla en Frank Piller.

Ik vroeg Dolf Wittkämper, medeoprichter en voorzitter van de Co-Creation Association (dat inmiddels onder de hoede van PDMA valt), hoe hij de toekomst van de awards voor zich ziet:
“In de toekomst willen we meer samenwerking met cocreatieorganisaties en sponsoren en een verdere professionaliseringsslag maken. De jurering door experts zetten we door. Het zou geweldig zijn als we het in de toekomst kunnen uitbouwen met meer content en deelnemers. We willen bijvoorbeeld meer cases uit Azië aantrekken.”
“De vragen wat “goede” cocreatie is en waar de awards voor staan zullen nog geëvalueerd gaan worden”, aldus Dolf. Ik kijk nu al uit naar 2013, waarbij ik hoop op nog meer inspirerende en internationale inzendingen die alle facetten van cocreatie laten zien.

Met de awards van 2013 in het vooruitzicht, ben ik wel benieuwd: wie is er volgens jou op dit moment het meest vernieuwend bezig met cocreatie?

Geen opmerkingen: