woensdag 7 januari 2009

Finale Gouden @penstaart 2008

De nominaties voor de Gouden @penstaart 2008 zijn bekend gemaakt. Onder de sites 'gemaakt door kinderen' bevinden zich een Websitemaker-site (Visjes) en een ThinkQuest-site (Dromen). De kwaliteit van de genomineerde kindersites is ontzettend hoog, dus ik ben heel erg benieuwd wie er uiteindelijk gaan winnen!

Hieronder het persbericht.

Nominaties Gouden @penstaart 2008 bekend

Op 5 januari is bekend gemaakt welke sites genomineerd zijn voor de Gouden @penstaart 2008. De uiteindelijke winnaar wordt gekozen door het publiek. De nominaties zijn te vinden op www.goudenapenstaart.nl, waar ook gestemd kan worden. Stichting Mijn Kind Online roept vooral kinderen op om te gaan stemmen. De prijs voor de beste kinderwebsite wordt uitgereikt in twee categorieën: websites gemaakt door volwassenen, en websites gemaakt door kinderen zelf.

Met de verkiezing voor de Gouden @penstaart wil de stichting Mijn Kind Online niet alleen laten zien wat er voor moois is voor kinderen op internet, maar vooral ook de discussie stimuleren over online kwaliteit, zodat makers van websites worden uitgedaagd om te gaan nadenken over hoe het nog beter kan.

Lesbrief voor scholen
Mijn Kind Online wil vooral ook stimuleren dat kinderen zelf meepraten over wat een goede website is en waarom. Daarom is vanaf vandaag een gratis lesbrief te downloaden op http://www.goudenapenstaart.nl/voor_scholen voor docenten van groep 7 en 8 van de basisschool en klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs. Hiermee kunnen zij eenvoudig een korte, uitdagende les geven waarin kinderen zelf hun oordeel leren formuleren.

Categorie 'websites gemaakt door kinderen'
Het aantal inzendingen in de categorie 'websites gemaakt door kinderen zelf' was dit jaar veel hoger dan vorig jaar. Toch viel een aantal sites meteen al af. Jury-voorzitter Justine Pardoen: "Kinderen moeten vaak gebruik maken van gratis domeinen, maar daardoor zitten ze opgescheept met pop-ups of banners voor reclame voor seks, goksites of leen-producten, die juist weer helemaal niet geschikt zijn voor kinderen. Zo'n site kan dan niet genomineerd worden, en dat is erg jammer."

De jury was aangenaam verrast door de enorme creativiteit die kinderen aan de dag leggen. Daardoor wordt het nog erg spannend wie de uiteindelijke winnaar zal worden. De 6 genomineerde websites zijn:

Visjes
Habboveggies
Vuurvlam webcomics
Dromen
Koekaburra
Boydproductions

Categorie 'websites gemaakt door volwassenen'
Ook in de categorie 'websites gemaakt door volwassenen' zag de jury een aantal verbeteringen ten opzichte van vorig jaar. Pardoen: "Meer dan vorig jaar zagen we nu dat sites moeite hadden gedaan om ouders te informeren over het doel van de site en hoe er met gegevens van kinderen omgegaan wordt. Nieuw was, dat sites jonge kinderen uitdagen zichzelf te publiceren op internet. Hup met je kop op internet: leuk, maar denk ook even na of je dat echt wel wilt en hoe haal je het er weer af? Zo'n boodschap hoort tegenwoordig bij de verantwoordelijkheid die we allemaal hebben om kinderen mediawijs te maken."

Opvallend beter ten opzichte van vorig jaar, vond de jury de kwaliteit van de ingezonden websites met een commerciële doelstelling. Ook in deze categorie zijn 6 websites genomineerd:

TechEd
Spangas
Hamsterwereld
Jeugdjournaal
Kinderen voor Kinderen
Hieperdepiep

In beide categorieën kan nu gestemd worden via www.goudenapenstaart.nl. De stemming sluit op 21 januari, om 23:00
uur. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens de prijsuitreiking.

Geen opmerkingen: