zondag 10 maart 2013

SimCity: het falen van digital rights management ten koste van de fans

Sim City 5Ik heb goede herinneringen aan de eerste versie van SimCity. Samen met een vriendin zat ik achter mijn pc uit 1995. We bouwden samen aan Feyenoord City (zij was Feyenoord-fan, mij maakte de naam niet uit). Het was een geweldige, grote stad met gelukkige mensen en weinig files. Het gaf ons verrassend veel inzicht in budgetten en andere problemen waar burgemeesters tegenaan schijnen te lopen.

De SimCity-versies van daarna zijn langs me heen gegaan. Maar mijn partner telde in februari al de dagen af totdat hij Sim City 5 via Origin kon downloaden. Ik was ook wel nieuwsgierig, dus ik keek mee toen hij het spel installeerde. Echter, als een van de eerste spelers liep hij meteen tegen een groot probleem aan: EA dwingt je om in te loggen via servers. Deze servers lagen al meteen op de eerste dag plat. Met tot gevolg dat mijn partner wanhopig op verschillende servers probeerde in te loggen en opgaf nadat hij voor de tweede keer de tutorial maar half kon spelen tot de server weer crashte.

Digital Rights Management gone wrong
Waarom moet je deze ultieme single-playergame eigenlijk online spelen? Volgens verschillende bronnen zijn er wel een aantal multi-player opties binnen de game, maar de grootste boosdoener is toch always-on drm. Dit is een manier van EA om illegale kopieën van de game tegen te gaan, doordat je verplicht wordt om continue op een server ingelogd te blijven.

Vervolgens zorgt de enorm grote populariteit van SimCity dat de servers het dus niet aankunnen. Dit gebeurde ook al bij Diablo III (daar was mijn vriend ook slachtoffer van). Het is bij SimCity 5 nu zo erg, dat Amazon een waarschuwing op haar site plaatst: de game misschien nog niet meteen gespeeld worden. Er is door fans een petitie gestart om ervoor te zorgen dat je de game toch offline kunt spelen.

Dit alles doet me denken aan een aantal dvd's die ik heb. Als ik die afspeel, word ik eerst geconfronteerd met waarschuwingen en filmpjes tegen het kopiëren en downloaden van films. Deze beelden kan ik niet skippen, dus als legale eigenaar van de film word ik gedwongen om deze boodschappen tot mij te nemen. In alle eerlijkheid moedigt mij dit alleen maar aan om de film toch te downloaden: dan kan ik de film tenminste metéén bekijken.

Dit is het gevoel wat ik er aan overhoud: waarom worden de mensen die betalen voor media gestraft met drm?

2 opmerkingen:

digitalie zei

Ik las ook fans die zeiden dat ze hiervan alleen maar de neiging kregen hem illegaal te gaan downloaden, of een crack te zoeken, waarmee het alsnog offline kon. Dus ja, het werkt idd precies verkeerd om...

Ik wil SimCity zelf ook wel gaan proberen maar ik wacht nog ff...

Tineke Pauw zei

Inderdaad, net als met de dvd's kun je gewoon het gevoel krijgen om te downloaden zodat je dan tenminste geen last hebt van de maatregelen van de eigenaars.

Ik weet nog niet of ik het aandurf om SimCity te spelen. Ik kan mezelf er úren in verliezen. :)