maandag 9 juli 2012

De terugkeer van Sailormoon. Nieuwe anime in 2013!

Ik stuitte vandaag op geweldig nieuws: er verschijnt een nieuwe animeserie van Sailormoon, mijn all-time favourite manga- en animeserie. Er is nog niet veel over bekend, behalve dat het waarschijnlijk de oorspronkelijke manga nauwkeuriger gaat volgen en dat het meer op volwassenen wordt gericht. Hoe dan ook, het nieuws maakte veel bij me los en ik moet daar wat over kwijt. Dus hou je vast, hier komt bijna 20 jaar aan fangirlism.

Het is soms lastig uit te leggen wat Sailormoon voor mij betekent. Als ik het nu aan een volwassene zou laten zien, dan zou ik me een beetje schamen dat ik deze kinderserie met al haar kitsch zo geweldig vind. Maar het is een beetje net zoals het terugzien van Bassie en Adriaan op tv: het roept veel mooie herinneringen aan vroegere tijden op.

Die mooie jaren '90
Ik kende niemand die Sailormoon keek, buiten mijzelf. Ik woonde op een boerderij zonder kabeltelevisie en we hadden bijna geen Nederlandse zenders. Via de schotel maakte ik kennis met Sailormoon via de Duitse zender RTL2. Dit was in de late jaren '90 en ik zat op de middelbare school. Ik raakte vrij snel verslaafd aan deze serie, die soms meer als een soap dan een tekenfilm voelde.

Sailormoon gaat over een aantal jonge meiden met magische krachten, die de wereld van de ondergang moeten redden, en ondertussen hun school, liefdesverdriet, en andere herkenbare puberuitdagingen moesten zien te overleven. De personages en hun vriendschap trokken mij direct aan en ook de soms heftige drama's raakten me diep. Daarnaast is de muziek ook fantastisch!

Soms moest ik héél hard naar huis fietsen van school om maar op tijd thuis te zijn voor de nieuwste aflevering. Ik nam een aflevering ook wel eens op, met de videoband natuurlijk. Er was één gemis: ik kon deze verslaving, dit fandom, met niemand delen... Want wie keek er verder naar Duitse zenders? Mijn vrienden keken RTL4 en MTV.


Het openingsliedje van het 2e deel van het eerste seizoen. Ik heb overigens héél lang van deze Duitse housetrack mogen genieten met de Duitse versie van Sailormoon. Jaren '90 ahoy! :)

Hoera, internet!
En toen kwam er internet. In 2001 sloten we onze pc aan op het inbelinternet (herinner je je die inbeltoon nog?). Eén van de eerste acties die ik deed, was 'Sailormoon' intypen op de zoekmachine Altavista. Ik viel bijna achterover van verbazing van de hoeveelheid zoekresultaten. Honderdduizenden! De volgende actie was lid worden van een Sailormoon community. Geweldig om zoveel mensen uit zoveel landen te ontmoeten die net zo gek waren van de serie als ik. Internet voelde voor mij als een warm bad, of een open haard wat dat betreft. Ik zou hier later een filosofisch stuk over schrijven voor mijn studie met de term Internetfocaliteit.

Ook op de universiteit heeft Sailormoon een rol gespeeld. Een Nederlandse zender (was het Yorin?) heeft het eerste seizoen van Sailormoon (en een klein deel van het tweede) uitgezonden. Ik nam ze allemaal op, nog steeds op videoband. Ook tijdens een aantal vakken op de universiteit heb ik Sailormoon, en over het algemeen fandom, behandeld.

Toen ik ging werken heb ik het fandom van Sailormoon een beetje losgelaten. De videobanden heb ik uit ruimtegebrek moeten weggooien. Ik had de gehele serie inmiddels op mijn computer staan (dankzij fansubs, vertalingen door fans, is de serie voor iedereen beschikbaar) en ik had via Bol.com de manga bemachtigd. Elk jaar lees ik die wel een keer als ik weer een beetje heimwee heb.

2013
Via via las ik vandaag dat er een nieuwe animeserie zou komen. Met een korte zoektocht (dit keer via Google natuurlijk) vond ik de bevesting: in 2013 wordt een nieuwe anime van Sailormoon gelanceerd. Dit werd bekend gemaakt op een bijeenkomst ter ere van het 20-jarige bestaan van Sailormoon (hier de bekendmaking in Japan; uiteraard met fansub, want Sailormoon-fans zijn nou eenmaal geweldig)

Wat een verrassing! Toen ik het op mijn werk las, kon ik wel een dansje doen. Maar ja, niemand in mijn directe omgeving zal mijn enthousiasme voor deze serie ooit begrijpen. Gelukkig is daar het internet voor. Ik schaar me snel weer onder de fans om te hopen en te vrezen voor de remake. Het blijft immers ook eng, als iemand een dierbare serie opnieuw gaat aanpakken. We hopen er het beste van. Op naar 2013!


Als afsluiter een mooi liedje dat vaak als tranentrekker in de serie werd ingezet. Bij mij werkte het ook nog.

Lees ook :
Mijn paper over Sailormoon: van manga tot anime (uit 2002) - handig voor meer achtergrondinformatie

26 opmerkingen:

Anoniem zei

Heb je nog nederlandse sailor moon afleveringen?

Tineke Pauw zei

Nee, die heb ik helaas niet meer. Misschien op YouTube of vraag het anders op het forum van Aniway.nl?

Anoniem zei

Nee hebben ze daar ook niet ik heb een paar. Maar toch bedankt

Amke zei

Sailor Moon, Sailor Moon, Sailor Mooooooooooooon, grootste jeugdsentiment ooit. Mis het zo erg!
Dat het maar snel terug op de Belgische en Nederlandse tv komt en deze keer voor alst int Engels is, ongecensureerd.

Sailor Mooooon!

Tineke Pauw zei

Leuk dat je ook zo'n fan bent, Amke! Ik mis het ook (al heb ik wel alle afleveringen als fansubs). Ik ben erg benieuwd naar de nieuwe serie, helaas is daar nog geen nieuws over (behalve dat het wat later wordt gereleased...).

Anoniem zei

Komen er echt nieuwe afleveringen?!?!
Ik heb sailor moon gezien tot aflevering 200..
Ik hoop zo dat ie nog verder gaat!!!!
Vind het een heeleee Coole film :)
Hopelijk kunt u antwoorden!
Gr . M.L

Tineke Pauw zei

Hi M.L.,

Fijn, nog een Sailormoonfan! :) Er komen nieuwe afleveringen, waarschijnlijk opnieuw gebaseerd op de manga. Maar wanneer de nieuwe anime verschijnt is helaas nog niet bekend. Je kunt het nieuws volgen via sites als missdream.org en sailormoonforum.com.

Anoniem zei

Dankjewel :) daar ga ik dan zeker op kijken :))
Gr. M.l

Anoniem zei

Hoi,
sinds kort weet ik eindelijk weer wie het blonde meisje was en ben direct filmpjes gaat opzoeken.
Nu ben ik er verslaafd aan, alleen was ik nog niet geboren toen het werd uitgezonden rond 1990 nu wil ik graag meer weten over dit onderwerp ILY Sailor moon.

Mijn naam is Chantal Boodt, nee mijn vader is NIET de beroemde paspoppen maker, maar een huisarts

Anoniem zei

Ik heb moeite met de sites kan iemand ze alsjeblieft uitleggen..... please....

Chantal Boodt

Anoniem zei

Ik hoop ook dat er nieuwe afleveringen komen.
ik heb ook tot en met aflevering 200 in het engels gezien
gr Chantal Boodt

Anoniem zei

hoi sorry dat ik zoveel post, maar ik heb dit net gevonden op een website:

Kodansha USA's general manager Dallas Middaugh reaffirmed at New York Comic Con last Friday that the new Sailor Moon anime will stream on Niconico around January, and added that it will be subtitled in 10 languages.

The female idol group Momoiro Clover Z confirmed during the Sailor Moon 20th Anniversary Event in August that the new Sailor Moon anime will stream worldwide simultaneously this winter. The adaptation was announced last summer and slated to premiere this summer but was delayed.

In Japan, Kodansha will release the Sailor Moon: Complete Edition edition manga in A5-size (8.3 x 5.8 inches) format. The first two volumes will be released simultaneously on November 26. Sailor Moon manga creator Naoko Takeuchi is drawing new covers for the release. The first two were revealed in the October issue of Nakayoshi magazine last month.

Anoniem zei

Hoi,
Wat ik mezelf nu afvraag is of het wel nog terug zal komen naar Nederland want t/m aflevering 52 was het geen succes... ik vind sailor moon super leuk maar hoe ze het vertaald hebben naar Nederlands hadden ze beter kunnen doen, ik zou graag willen weten op welk net het zal komen, ik wil het dolgraag zien!

Tineke Pauw zei

Hi Chantal,

Bedankt voor je enthousiaste reacties! Ik ben ook heel benieuwd naar de nieuwe animeserie.

Ik denk niet dat de nieuwe show snel op de Nederlandse televisie zal komen, maar je weet 't nooit! Ik denk dat je het beste de fanfora in de gaten kunt houden om erachter te komen waar je het straks (online) kunt kijken of downloaden. Lang leve het internet, waar je niet alleen Sailormoon weer kunt terugvinden maar ook mede-fans ontmoet. :)

Anoniem zei

Het word toch een hele nieuwe anime-serie?
dus geen nieuwe afleveringen van sailor moon?..

Anoniem zei

Hey.

Ik ben ook echt jaren lang fan geweest van anime. ( voorgezet onderwijs tijd etc. tot mn 18e, daarna richtte ik mij op andere zaken ) Sailormoon keek ik ook regelmatig. Een kameraad van mij kwam ook in aanraking met Sailormoon en vond het ook te gek.

nu ben ik 21, en soms denk ik wel eens terug aan die tijd... :-)

Ben benieuwd of het op de nederlandse zender komt, this afwachten..

Anoniem zei

Wanneer was sailor moon eigenlijk op TV?

Tineke Pauw zei

Sailormoon werd in 2002 op de Nederlandse tv uitgezonden op Yorin. Het complete eerste seizoen was te zien en het begin van het tweede seizoen.

Check ook dit paper van me over Sailormoon: http://crownedthoughts.blogspot.nl/2008/03/uit-de-ordner-sailormoon-van-manga-tot.html

Anoniem zei

Jongens,
wat ik tot nu toe een paar keer gevonden heb is dat hij december-januari uitkomt en dat het een hele nieuwe anime serie is

Anoniem zei

dit is een van de beste sites die ik heb gevonden.: http://sailormoonnews.com/?s=sailor+moon&submit=Search

Groetjes Chantal

Anoniem zei

wat betekent een "reboot"?

Anoniem zei

Wisten jullie dat alle karakters een gedicht hebben (japans gesproken engelse dubs)

Anoniem zei

Ik keek vroeger ook de afleveringen op de duitse zender (moeder is duits en had een schotel) en later de nederlands 's ochtends vroeg op yorin.
Op dit moment kijkt m'n zusje van 8 jaar de nederlandse afleveringen en vind het geweldig. Jammer dat het niet op tv komt. En jammer dat de nederlandstalige afleveringen zo moeilijk te vinden zijn

Tineke Pauw zei

@Anoniem: geweldig, dan deel je dezelfde herinneringen als ik aan Sailormoon. Ik heb nu een beetje spijt dat ik de videobanden heb weggegooid: had een aantal Duitse afleveringen en het hele Nederlandse seizoen...

Ik volg nu al een half jaar de nieuwe Sailormoon-serie, die wat trouwer aan de manga is. Ook een aanrader. :)

Marjolein Duiverman zei

Hoi,

Ik heb zelf eigenlijk nooit Sailor Moon gekeken, misschien onbewust een keer bij het zappen, maar het is leuk om te lezen wat voor effect het op jou heeft gehad.

Mijn vrienden maken een Nederlandse fandub van de Sailor Moon Crystal afleveringen, en ik dacht dat je dat misschien wel interessant vond. Daarom hierbij de opening:
https://www.youtube.com/watch?v=RKUtcZpS6Q4

M.v.g.,
Marjolein Duiverman

Tineke Pauw zei

Wat een gave (en mooi gezongen!) fandub, Marjolein. Bedankt voor het delen. :)