donderdag 15 april 2010

Officieel aan 't werk voor Wikiwijs

Na een aantal maanden getouwtrek, is er nu 8 uur per week in mijn volle werkschema vrijgemaakt om me met Wikiwijs bezig te houden. Wikiwijs is een open leermateriaaldatabank, waar docenten lesmateriaal kunnen zoeken, vinden, downloaden, en gebruiken. Het is sinds de lancering van de eerste versie (in december 2009) nog steeds hard in ontwikkeling.

Wikiwijs is een enorm project, waar Kennisnet samen met de Open Universiteit aan werkt. Er werken dus ook mensen van alle soorten en maten aan mee. :) Ik heb me bij het redactieteam gevoegd, maar zal me vooral bezighouden met cocreatie en community's. Want met het neerzetten van de techniek zijn we er natuurlijk nog niet! Het moet zo goed mogelijk aansluiten op de behoeften en wensen van de docent.

Vanaf het begin, toen er alleen nog een opdracht was van Minister Plasterk, is de docent al betrokken bij de ontwikkeling van Wikiwijs. Dit begon met het weblog, wikiwijsinhetonderwijs.nl. Sinds de lancering van het bètaplatform op wikiwijs.nl, is het blog naast het platform blijven bestaan, met informatievoorziening en achtergrondnieuws als voornaamste doelen.

Inmiddels is ook de tool Uservoice toegevoegd. Met Uservoice kunnen gebruikers ideeën insturen (ideegeneratie), waarop gestemd kan worden (idee screening) en reacties achtergelaten kunnen worden om het idee te verbeteren (samenwerking). In onderstaand screenshot krijg je een beeld van hoe dat eruit ziet:

De best scorende ideeën zullen in Wikiwijs doorgevoerd worden. Tot nu toe zijn er enkele ideeën ingevoerd, die via de e-mail bij het team binnen zijn gekomen. De komende tijd zal ik me in Uservoice gaan verdiepen en proberen om het gebruik van de tool te stimuleren en te optimaliseren.

Dit is ook de reden dat ik erg enthousiast ben om aan Wikiwijs mee te werken. Er wordt hier geëxperimenteerd met allerlei cocreatie- en communityvormen. De kennis die we hiermee opdoen, kunnen we weer goed voor andere projecten gebruiken!

Voor meer informatie, ga naar:
Wikiwijs.nl
Wikiwijsinhetonderwijs.nl
Of neem contact met ons op via info@wikiwijs.nl.

Geen opmerkingen: