maandag 12 april 2010

Cocreatie bij Kids Kennisnet

Sinds twee weken kunnen kinderen namen inzenden voor kids.kennisnet.nl. Kennisnet is namelijk op zoek naar een betere naam, die de (nautische) sfeer van de site goed uit laat komen. Er zijn al veel leuke namen langskomen, zoals De Goodbai, 't Kofschip, en Speelhaven. Elke werkdag is er een winnaar die een MoPod wint, en de beste naam wint uiteindelijk een Nintendo Wii.

Deze wedstrijd is een lichte vorm van cocreatie: het is een ideewedstrijd, waarbij bezoekers een nieuwe naam voor de site bedenken. Maar dit is nog maar een begin. We zullen kinderen meer bij de sites betrekken, in een langdurige, duurzame vorm.

Sinds mei 2009 betrok ik kinderen al bij de ontwikkeling van de nieuwe sites via het weblog Kids achter de Schermen. En sinds kort heb ik kidskennisnet.hyves.nl opgericht, die de functie van het weblog heeft overgenomen.

Kids Hyve
De Kids Hyve is niet alleen opgezet om kinderen van achtergrondinformatie te voorzien. Het biedt natuurlijk veel meer mogelijkheden: van een directe, openbare dialoog tot aan user-generated content voor de Kids website. Ik ga de komende tijd samen met het Kids-team de mogelijkheden verkennen. Ik wil cocreatie zoveel mogelijk bevorderen en kinderen invloed op de sites geven, maar de komende tijd zal uitwijzen wat wel en wat niet werkt.

We zijn begonnen met het vermelden van de Naam van de Dag; in de Hyve heb je een overzicht van de dagwinnaars. De groep is nog bescheiden (op dit moment 23 leden), dus de komende tijd zal de aandacht liggen op het aantrekken van nieuwe leden én goede content en ervaringen te bieden. Je moet immers altijd in het achterhoofd houden: what's in it for them?!

Veiligheid en regels
Omdat de Hyve voor kinderen is bedoeld, wordt er actief gemodereerd. Ook heb ik een aantal eenvoudige regels opgesteld, gebaseerd op de regels van het Websitemaker-forum. Hopelijk hoeven we niet in te grijpen, maar gezien deze kwetsbare groep zullen we altijd scherp moeten blijven.

Kinderen op Hyves (linktip)
MijnKindOnline heeft een mooi recent rapport uitgegeven over kinderen en Hyves. Hierin lees je wat kinderen doen op Hyves, wat hun ervaringen zijn, en zowel de negatieve en positieve kanten ervan. Zie: mijnkindonline.nl/hyves.

Geen opmerkingen: