vrijdag 11 april 2008

Uit de ordner: Animefans en IP-tv

Dit keer heb ik een paper dat over een 'ouder' medium gaat: televisie. Maar dan in combinatie met Internet. Wat voor mogelijkheden zou dat kunnen bieden voor animefans en veranderen de machtsverhoudingen in de televisiewereld?

"Televisie lijkt aan de vooravond te staan van een revolutie. Dankzij de komst van verschillende nieuwe technologieën wordt het namelijk voor “de gewone mens” mogelijk om meer controle te over het medium te krijgen en zo nodig zelf een televisie-uitzending te maken. Het Internet biedt men de ruimte en de vrijheid om het te distribueren en de consument kan zo de bestaande machthebbers op het gebied van televisie ontglippen. Voor een eigen televisiezender hoeft men niet meer aan te kloppen bij de politiek, de kabelmaatschappij of financiers: het kan via het Internet. Nieuwe technologieën bieden nieuwe mogelijkheden en vrijheden, maar het levert vaak ook spanning op met de oorspronkelijke makers die hun werk willen beschermen. Doordat de nieuwe media de grenzen tussen producent en consument vervagen, is het interessant om te zien wat de koppeling van televisie aan het Internet zou kunnen brengen."



Ps. Ik had voor het vak 'Television as a New Medium' William Uricchio als docent. Hij was een geweldige en gedreven docent; dus als je de kans hebt, schrijf je in voor een college of een lezing van hem. Oh, en later kwam ik er ook achter dat hij een collega is van Henry Jenkins! :D

Geen opmerkingen: