woensdag 2 april 2008

Blogger tips, trucs, en vooral veel links

Ik ben erg blij met hoe de lay-out van mijn blog is geworden. Het heeft nu echt een eigen design... Nou ja, het is nog altijd gebouwd op het template 'Minima' en het bouwen gebeurde dankzij een hoeveelheid aan online informatie over Blogger hacking dat ik heb gevonden.

Hieronder staan een aantal handige links naar goede Blogger-tips en trucs, die ik zelf ook in mijn blog heb toegepast. Mocht je nog vragen hebben over iets dat ik met mijn lay-out heb gedaan, reageer op dit bericht of neem contact met me op.

Om mee te beginnen
The cheats guide to customizing blogger templates
Een fantastisch e-book van Bloggerbuster die duidelijke uitleg geeft over hoe je jouw blogger-template kunt aanpassen tot iets unieks! Zo heb ik de header aangepast, en eronder een menubalk gemaakt (dat had ik niet kunnen doen zonder wat code die Bloggerbuster aanbiedt).

Icoontjes
Bloggerbuster: how to add icons beside your navigation
Zie je die icoontjes in mijn menu? Via bovenstaande link lees je hoe dat gedaan kan worden. De icoontjes zelf heb ik van FamFamFam (http://www.famfamfam.com/lab/icons/silk/), waar ik bij links en credits ook naar verwijs.

Nofollow?
Bloggerbuster: how to remove nofollow tags from your template

Ik had al eerder van de nofollow-tag gehoord, maar na het lezen van de argumenten die Bloggerbuster geeft, heb ik ook besloten ze te verwijderen. Iemand die reageert op mijn blog, of waar ik naar link, die mag van mij in searchengines opgenomen worden. Ik verwacht niet dat ik met dit eenvoudige blog ondergespamd ga worden.

De Blogger navigatiebar verbergen
Bloggerbuster: how to hide the Blogger navbar
Ik heb de navigatiebar, die bovenaan de header stond, verwijderd, omdat het voor mij totaal geen toegevoegde waarde had. Je kon doorklikken naar random blogs (dan liever blogs die over hetzelfde onderwerp gaan), en zo kon je dus ook via mijn blog terechtkomen op 'verkeerde' blogs.

'Related posts' - gerelateerde berichten
Jackbook: related posts entries on Blogger
Dit vond ik zelf heel erg gaaf, maar het was wel even puzzelen om te zien welke code ik het liefst wilde toepassen (ik ben voor de code van bovenstaande link, van Jackbook, gegaan; maar er zijn er meer te vinden). De reden dat ik dit erbij heb: veel mensen komen niet op je homepage terecht, maar op een bepaald bericht, via een zoekmachine. Als je ze wilt laten zien welke andere berichten wellicht voor hen interessant kunnen zijn, dan kun je dat doen met een widget met gerelateerde berichten. Deze widget werkt met de Blogger labels, dus de gerelateerde berichten hebben hetzelfde label. Bij mij zie je het onderaan elke post, maar niet op de homepage. Het is ook mogelijk om ze in een zijvak te doen.

Recente berichten
Dit is slechts een RSS-feed van mijn eigen blog. Een eenvoudige oplossing, die je gewoon binnen Blogger kunt aanmaken zonder dat er code aan te pas komt.

Addthis-button toevoegen
http://www.addthis.com/
Ik heb besloten om een Addthis button te plaatsen, omdat op die manier verschillende bookmark/share-diensten in één button zitten opgenomen. Als ik handmatig allerlei icoontjes en linkjes zou moeten maken, was ik uren zoet geweest... Nu staat er dus onder elk bericht een stijlvolle Addthis-button.

Feedburner
Via Feedburner (zie voor uitleg 'Maak je blog vindbaar: Feedburner, Feedflare, en StumbleUpon') bied ik al enige tijd mijn RSS-feed aan. Nu kunnen mensen zich ook per e-mail erop abonneren. Bij Feedburner kun je er meer uitleg over lezen. Ik heb trouwens de Feedflare vervangen voor de Addthis-button, omdat ik dat mooier vond.

Andere aanraders
http://beautifulbeta.blogspot.com/
http://bloggeruniversity.blogspot.com/
http://widgetsforfree.blogspot.com/

Mijn favoriete Blogger-hack-blog is dus overduidelijk Bloggerbuster. Dat komt vooral door de heldere uitleg die zij biedt, samen met plaatjes. Maar als je een eigen lay-out aan het knutselen bent, moet je je ook vooral laten inspireren door andere blogs! Op welk blog ben jij een beetje jaloers? Kijk eens wat je daarvan na kunt doen, welke onderdelen van waarde kunnen zijn voor je eigen blog, zoek tips en trucs op bij bijvoorbeeld bovenstaande links of zoek verder, en geef er je eigen draai aan. :)

7 opmerkingen:

Tom Bonte zei

Hallo,
Handige links!
Maar hoe zorg je ervoor dat er rondom de icoontjes geen wit vierkant staat?
groeten, Tom

Unknown zei

Hi Tom,

Ik heb de icoontjes hier vandaan: http://www.famfamfam.com/lab/icons/silk/
Als je zelf icoontjes maakt, kun je het beste gif of png als formaat doen; die kun je een doorzichtige achtergrond geven, dan heb je geen witte vierkantjes eromheen. :)

Yanou zei

Misschien een beetje laat, maar ik vroeg me af hoe je die zoek machine hebt geplaatst. Ik heb namelijk die van Google maar die vind ik niet mooi. Is het een speciale code? Ik hoop dat je me alsnog kan helpen!

Groetjes Yanou

Unknown zei

Hi Yanou,

Ik denk dat mijn zoekfunctie nog uit het oude Blogger stamt. Ik heb wel de code voor je:

[form id="searchthis" action="/search" style="display:inline;" method="get"][input id="search-box" name="q" type="text"/][input id="search-btn" value="Go!" type="submit"/][/form]

Je moet wel alle [] vervangen voor <>.

Misschien kun je hier iets mee?

Groetjes,
Tineke.

Akire Zutphen zei

Dag Tineke,
Gefeliciteerd! Ziet er mooi uit. Ik zoek al even naar een oplossing voor 2 probleempjes. Wie weet kan jij me helpen.
Ik krijg aan de rechterzijde slechts labels (en zoek, en zo) hoe is het jou gelukt om daar meerdere ' afdelingen' te maken?
Als ik via de iPad mijn blog bijwerk, kan ik geen echte links maken in een bericht. Dat werk ik dan later nog bij via mijn pc. dat kan vast slimmer. weet jij hoe?

Groet en dank!
Erika

Unknown zei

Hi Erika,

Als je in Blogger naar de indeling van je blog gaat, kun je daar allerlei 'gadgets' toevoegen. Er is veel te vinden daar. Zo heb ik de rechterzijkant gevuld. Ik kan je niet op weg helpen met iPad-problemen. Ik denk dat Blogger vooral voor pc's is gemaakt... en Android natuurlijk. ;)

Tineke.

kafaya zei

Very nice blog and articles. Nice information and I am glad I came across this blog. Keep up the good work.