maandag 15 september 2008

Tim Berners-Lee kondigt WWW Foundation aan

Interessant bericht op Tweakers:
"De vader van het www, Tim Berners-Lee, heeft zondag de oprichting van de World Wide Web Foundation aangekondigd. De stichting gaat zich inzetten voor een vrij en open internet dat beschikbaar moet zijn voor iedereen.

De stichting wil ervoor zorgen dat alle mensen op aarde via internet kennis kunnen delen, diensten kunnen gebruiken, handel kunnen bedrijven en met elkaar kunnen communiceren. De organisatie ziet het web dan ook als 'de mensheid verbonden door technologie'. Concreet luiden de doelen om een enkel web dat vrij en open is te bevorderen, de mogelijkheden en robuustheid van het web te verbeteren en zijn voordelen beschikbaar maken voor iedereen."

Tim Berners-Lee"Het web is een gigantisch platform voor innovatie, maar we staan voor een aantal uitdagingen om het bruikbaarder te maken, vooral voor mensen in minder ontwikkelde gemeenschappen", zei Tim Berners-Lee, hoofd van het World Wide Web Consortium en het Web Science Research Initiative. De stichting gaat onderzoeks-, technologie- en sociale projecten wereldwijd steunen, waarbij die in ontwikkelingslanden in eerste instantie extra aandacht krijgen. Met name projecten waarbij internetdiensten een rol spelen voor de verbetering van gezondheidszorg, voeding, educatie en rampenbestrijding kunnen op steun rekenen. (...)"

Fantastisch dat het ideal van Pierre Lévy toch nog achternagejaagd blijft worden: internet en toegang tot kennis voor iedereen! Ik kan dat alleen maar ondersteunen.

Maar dan komen er wel vragen: wat beschouwt de stichting als een 'vrij' en 'open' internet? Totaal censuurvrij? Want in dat opzicht kun je overheden al als bedreiging gaan beschouwen, met hun pogingen om het internet veiliger te maken en bepaalde websites en uitingen eraf te halen. Ik vraag me af hoe de stichting daarmee omgaat. Elk land heeft haar eigen wetten en strafregels en het internet gaat over de grenzen heen. Als ze daar toch eens een oplossing voor weten te vinden!

Geen opmerkingen: